Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


PITANJA I ODGOVORI

 

Što je to Bluetooth?

Bluetooth bežična tehnologija je radio tehnologija kratkog dometa (1 - 100 m) koju je razvio Ericsson a kasnije i druge kompanije. Bluetooth bežična tehnologija omogućuje prijenos podataka između mobilnih telefona, računala i drugih uređaja na kratkim udaljenostima. Ova tehnologija pojednostavnit će komunikaciju i sinkronizaciju različitih uređaja. Tako će ona zamijeniti mnoge kablove koje danas koristimo u svom domu i uredu za povezivanje uređaja: telefona, printera, ručnih, stolnih i prijenosnih računala, fax uređaja, tipkovnica, joysticka - gotovo svaki digitalni uređaj u skoroj budućnosti će biti opremljen bluetooth čipom i moći će koristiti sve prednosti ove tehnologije. Uz to što zamjenjuje kablove, Bluetooth nudi sigurno povezivanje s postojećim podatkovnim mrežama i periferno sučelje, kao i mehanizam za oblikovanje malih privatnih i ad hoc grupiranja povezanih uređaja izvan žične infrastrukture mreže.

Odakle dolazi naziv Bluetooth?

Bluetooth je dobio naziv po Haroldu Bluetooth-u (izvorno Harald Blåtand, eng. Bluetooth-hrv. - Plavozubi) koji je bio poznat po svojim mogućnostima diplomatskih pregovora, gdje je često uspjevao napraviti visoko razumijevanje i komunikaciju između više strana s različitim interesima. Uspio je pomiriti zaraćene narode na području današnje Danske, Švedske i Norveške. Uspostavio je ujedinjeno kraljevstvo Dansku, te prihvatio kršćanstvo. Naziv "bluetooth" odabran je zato što ta tehnologija omogućuje komunikaciju različitih uređaja.

Što ako izgubim svoj mobitel?

Za razliku od standarnog postupka u slučaju gubitka ključa, kada ga morate zamijeniti novim ključem ali i novom bravom ili cilindrom, u slučaju gubitka mobitela potrebno je samo izbrisati kodove starog mobitela i unijeti kodove novog mobitela prilikom njegove prijave na ECKey uređaj.

Možete li biti prisluškivani?

Ne - sva komunikacija se odvija preko bilijun rotirajućih kodova koji se nikada ne ponavljaju. Ako poruka i bude presretnuta, ona se ne može iskoristiti jer se više ne ponavlja.

Je li to sigurno?

Da - Oboje, i ECKey uređaj i mobitel su skriveni od svih ostalih. Svaki ECKey koji se implementira ima jedinstven PIN. Taj PIN se unosi samo jedanput za registraciju uređaja i kreira 128 bit-ni ključ. PIN i ključ nikada se ne prenose. Prisluškivanje prilikom zaključavanja ili otključavanja neće otkriti nikakvu privatnu informaciju jer se komunikacija s registriranim uređajem obavlja šifrirano putem 128 bit-nog ključa. Za više detalja kliknuti ovdje.

Kolika je potrošnja baterije na mom mobitelu?

Svako zaključavanje/otključavanje će približno potrošiti bateriju kao i 5 sekundi telefonskog razgovora. Bluetooth ne koristi glavnu bateriju na mobitelu, ali za razliku od Bluetooth slušalica dodatna potrošnja je tako mala, da će biti neprimjetna za većinu kupaca (ovisno o modelu mobitela).
Koristeći primjer mobitela Nokia N70, korištenje Bluetooth slušalica smanjuje vrijeme razgovora sa 142 minute na 119 minuta, dok ECKey smanjuje sa 142 minute na samo 139 minuta (bazirano na 10 otključavanja po danu). U oba slučaja vrijeme čekanja se smanjuje sa 3.5 dana na 3.0 dana, što je vrlo mala promjena.

Oprema

Vrijeme razgovora

Vrijeme čekanja

Slušalica

142 minutes

3.5 dana

Slušalica i ECKey

139 minutes

3.0 dana

Slušalica i Bluetooth slušalica

119 minutes

3.0 dana

 

Mogu li i dalje koristiti svoj stari ključ?

Da, vaš ključ ili daljinski upravljač i dalje se može koristiti. Ovaj sustav je osmišljen kao poboljšanje kako bi se iskoristile dodatne opcije. Upravo kao što radio nije mogao zamijeniti tisak i televizija nije mogla zamijeniti radio, ova tehnologija neće u potpunosti zamijeniti ključ, ali će mu kao alternativu zato pružiti puno više ugodnosti i atraktivnosti.