Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


BLUETOOTH TRŽIŠTE

 

Mobilni telefoni su potreba i standardni pribor danas za svakoga. Prema izvješću mobileYouth u 2005. godini 92% Amerikanaca u dobi od 5-14 godina posjeduje vlastiti mobilni telefon, i na njih potroši više novca nego na cigarete, glazbene CD-e ili slatkiše.

Prosječna dob kada dijete u Velikoj Britaniji dobiva mobilni uređaj je sada samo 8 godina. Mobilni telefoni su danas jednostavno ugrađeni u životni stil svakog pojedinca. Na forumu Accenture Global Convergence Forum 2005, Guy Laurence iz Vodafone Group Global je izjavio

da je krivulja rasta prodaje mobilnih telefona nadmašila krivulju rasta prodaje računala i televizije, te da je rast tržišta mobilnih telefona fenomen koji će se još sigurno ponoviti u našim životima.

Mobilni telefoni mogu surfati internetom, slati i primati email poruke, igrati igre i reproducirati glazbu, primati i slati slike i video zapise, mogu biti vaša kreditna kartica, adresar, dnevnik, alarm pa čak i vaš GPS. Mobilni telefoni su zamijenili čak i novčanik koji je osnovni predmet koji ljudi nose sa sobom danas. S ECKey Bluetooth rješenjima, mobilni telefoni sada mogu biti ključevi za vašu kuću, apartman, hotel ili poslovnu zgradu.

Bluetooth je bežični komunikacijski standard koji su 1998 godine započeli i usvojili Ericsson, Nokia, Intel, IBM i Toshiba. Do kraja godine 2005, Bluetooth je bio prisutan u više od 450 milijuna uređaja širom svijeta uključujući i 200 milijuna mobilnih uređaja. Prema Gartneru, u 2006 godini 60% mobilnih uređaja će imati Bluetooth a taj broj će se popeti i na 90% u 2008. godini. Svaki od ovih uređaja ima potencijal da bude sigurnosni ključ za otvaranje jednog od ECKey rješenja za sustave zaključavanja.

ECKey je razvio niz rješenja sustava zaključavanja koji omogućuju Bluetooth mobilnim uređajima (ili PDA uređajima - Personal Digital Assistants) da budu ključ. Nakon samo jedne registracije mobilnog telefona na ECKey uređaj, dovoljna je samo njegova prisutnost (u promjeru od 1-10 metara) da funkcionira kao ključ. Nakon prolaska, vrata će se ponovno sama zaključati. Pri tome ne trebate pritiskati nikakve gumbe, ne morate tražiti ključeve, ne morate čak ni izvaditi vaš mobilni uređaj iz džepa ili torbe. ECKey identificira vaš mobilni uređaj na siguran način, koristeći pri tome jedinstvenu Bluetooth adresu i siguran način kodiranja.

ECKey uređaj koji može imati baterijsko ili glavno napajanje, može se integrirati u sve postojeće sigurnosne sustave a može raditi i samostalno. ECKey uređaji mogu kontrolirati vrata, liftove, dvorišna vrata, parking barijere, garažna ili ulazna kućna vrata, urede, klubove, različite društvene zajednice ili apartmane. Oni rade sa standardnim Bluetooth mobilnim telefonima (ili PDA - Personal Digital Assistants) bez ikakve instalacije ili konfiguracije putem unaprijed određenog korisničkog PIN-a. Bluetooth PDA (Personal Digital Assistant) ili laptop može konfigurirati čitav niz opcija za zaključavanje, uključujući: prolaz, privatnost ili zabranu prolaza, izmjenu PIN-a; glavni reset, privremeni pristup ili bisanje/isključivanje uređaja.

Mobilni telefoni su najnovija generacija ključeva za zaključavanje.