Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


UVOD U BLUETOOTH

 

Bluetooth™ bežična tehnologija je radio tehnologija kratkog dometa (1 - 100 m) koju je razvio Ericsson a kasnije i druge kompanije. Bluetooth bežična tehnologija omogućuje prijenos podataka između mobilnih telefona, računala i drugih uređaja na kratkim udaljenostima. Ova tehnologija pojednostavnit će komunikaciju i sinkronizaciju različitih uređaja. Tako će ona zamijeniti mnoge kablove koje danas koristimo u svom domu i uredu za povezivanje uređaja: telefona, printera, ručnih, stolnih i prijenosnih računala, fax uređaja, tipkovnica, joysticka - gotovo svaki digitalni uređaj u skoroj budućnosti će biti opremljen bluetooth čipom i moći će koristiti sve prednosti ove tehnologije. Uz to što zamjenjuje kablove, Bluetooth nudi sigurno povezivanje s postojećim podatkovnim mrežama i periferno sučelje, kao i mehanizam za oblikovanje malih privatnih i ad hoc grupiranja povezanih uređaja izvan žične infrastrukture mreže.

 

NAZIV

Bluetooth je dobio naziv po Haroldu Bluetooth-u (izvorno Harald Blåtand, eng. Bluetooth-hrv. - Plavozubi) koji je bio poznat po svojim mogućnostima diplomatskih pregovora, gdje je često uspjevao napraviti visoko razumijevanje i komunikaciju između više strana s različitim interesima. Uspio je pomiriti zaraćene narode na području današnje Danske, Švedske i Norveške. Uspostavio je ujedinjeno kraljevstvo Dansku, te prihvatio kršćanstvo. Naziv "bluetooth" odabran je zato što ta tehnologija omogućuje komunikaciju različitih uređaja.

 

INTERFERENCIJA

Bluetooth bežična tehnologija je tzv. Adaptive Frequency Hopping (AFH) i ima sposobnost eksplicitnog reduciranja interferencije između bežičnih tehnologija dijeleći 2.4 GHz spektar. AFH djeluje unutar spektra koristeći dostupnu frekvenciju. To se postiže otkrivanjem drugih uređaja u spektru i izbjegavanjem frekvencija koje oni koriste. Ovo 'prilagodljivo preskakanje' (eng. adaptive hopping) omogućuje učinkovitiji prijenos unutar spektra, čime se korisniku osiguravaju bolje performase, čak ako koriste i druge tehnologije zajedno s s Bluetooth bežičnom tehnologijom.

 

DOMET

Radio klase 3 - ima domet do 5 metara

Radio klase 2 - uglavnom se koristi u mobilnim uređajima - ima domet do 10 metara.

Radio klase 1 - koristi se primarno u industriji - ima domet do 100 metara

 

SNAGA

Najčešće korišteni radio (klasa 3) koristi 1mW snage; Bluetooth bežična tehnologija je dizajnirana za korištenje vrlo niske potrošnje energije; Pojačana specifikacija dozvoljava da radio smanji snagu ako je neaktivan.

 

ČLANSTVO

Postoji više od 3400 članova udruženih u specijalne interesne grupe. Tvrtke članice su IBM, Microsoft, Motorola, Nokia, DaimlerChrysler, Palm, ECKey, i sve one osiguravaju različite implementacije ovih standarda.

 

TRI MILIJUNA KOMADA

Preko tri milijuna Bluetooth proizvoda globalno se isporučuje svaki tjedan.

 

VIŠESTRUKE INDUSTRIJE / ŠIRINA PROIZVODA

Bluetooth tehnologija je dodirnula veliki broj industrija kao što nije nijedna druga bežična tehnologija. Od kompjuterske i mrežne industrije do potrošačke elektronike i automobilske industrije, pa čak i medicine i industrijskih postrojenja, svi oni koriste bezbrojne prednosti Bluetooth bežične tehnologije. U ovom trenutku, na tržištu postoji više od 1700 različitih proizvoda s Bluetooth tehnologijom - Bluetooth bežična tehnologija ne koristi se samo u svakodnevnom životu potrošača, nego i u bolničkim kirurškim objektima i pri automatiziranim isporukama različitih scenarijskih akcija i događaja.

 

KVALIFIKACIJA

Bluetooth specijalne interesne grupe nadziru testiranje i kvalificiranje svih proizvoda koje nose zaštitni znak Bluetooth. Ovaj program trenutno se pojačava da bi se pružili još veći standardi međusobnog djelovanja proizvođačima ovih proizvoda.

 

SIGURNOST

Bluetooth bežična tehnologija je izgrađena vodeći računa o sigurnosti. Specijalne interesne grupe rade s članovima da bi eliminirali pitanja i nastavili ažuriranje specifikacija koje bi uključile sigurnosna poboljšanja. Specijalne interesne grupe takođe potiču potrošače da koriste dugačke alfanumeričke PIN-ove, da uparivanje uređaja rade u privatnosti i da drže uređaje nevidljivima ako se ne koriste, kako bi se smanjila potencijalna ranjivost. Specijalne interesne grupe ujedno rade i testiranje sigurnosti Bluetooth uređaja pri tzv. UnPlugFests ispitivanjima.